donderdag 4 oktober 2012

Weckpotten ~ wecken ~ klemmen

Weckpotten vind ik erg leuk staan in een brocante / landelijk interieur. Vooral gevuld met  met oude bakvormpjes, houten klosjes, knopen, oud kant of een andere verzameling is het een mooie blikvanger op je regaal. 
Maar ook in de keuken op je plank of aanrecht gevuld met  koffie, bloem en / of  suiker doet het goed.
Weckpotten op een rij van 2 tot een 1/2 ltr.
Naast de verschillende formaten en modellen potten en dat zijn er nogal wat, zijn er ook veel mooie oude klemmen in omloop. Vooral de bredere vergrijsde vind ik erg mooi
Mooie oude vergrijsde klem

Verschillende soorten klemmen

Het wecken (rond 1800) is uitgevonden door de Fransman Nicolas Appert. Zijn gesteriliseerde voedsel in potten bleek na 8 maanden nog steeds goed.
Vlak voor zijn dood verkocht hij zijn methode aan een Zwitserse familie, welke hem weer doorverkocht aan Johann Weck die rond 1900 de Weck fabrieken stichtte en sindsdien zijn hele generaties opgegroeid met wecken.

Oude weck reclameWecken ook wel inmaken genoemd wordt weer populairder. Vooral omdat we kwaliteit en variatie willen zonder toevoeging van smaak en industrie. Het is daarnaast een ontspannen bezigheid en een mooie oplossing voor teveel gekweekte groente en fruit.

Oud recepten boekje